POPŻ - PODPROGRAM 2020 - EFEKTY
PODPROGRAM 2020 – efekty
-
Ośrodek Pomocy Społecznej Jejkowice z terenu województwa śląskiego przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
-
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
-
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe);
-
skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
-
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
-
mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
-
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy)
-
tłuszcze (olej rzepakowy),
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 100 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu
województwa śląskiego
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
-
4287 ton żywności;
-
300 paczek żywnościowych;
-
0 posiłków;
5. W ramach Podprogramu 2020 dla 100 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej - - spotkanie dla - uczestników
- żywieniowo dietetycznych - - spotkanie dla - uczestników
- kulinarnych - 2 spotkania dla 11 uczestników
- niemarnowania żywności - - spotkanie dla - uczestników
- innych działań aktywizujących - - spotkań dla - uczestników